Gebr. E. & W. Valstar B.V. 

      

           Gebr. E.  &  W.  Valstar B.V.  
Bij de bouw van dit bedrijf in 2007 hebben we een aantal bewuste keuzes gemaakt. We hebben geprobeerd een zo functioneel mogelijk bedrijf neer te zetten. 

Op het vlak van energie, teelt en arbeid hebben we geprobeerd zoveel mogelijk werkzaamheden te automatiseren. Vanzelfsprekend wordt hierbij altijd rekening gehouden met de milieu- en energieconsequenties.

De kas hebben we voorzien van een formalux scherm om energie te besparen.  In 2012 hebben we een tweede beweegbaar energiescherm LS10 Ultra ge├»nstalleerd. Dit scherm laat wat meer vocht door als het eerste scherm. Met dit tweede scherm zijn kunnen we met de WKK nu ook nog meer in onze warmtebehoefte voorzien. Dit resulteert dus in een hogere energie besparing. Het formalux scherm is in 2016 vervangen door een nieuw energiescherm, nl Luxous 1147 van Svensson. Door steeds te blijven investeren in nieuwe technieken, blijven we modern en bovenal duurzaam bezig. 


Over dit scherm is een leuk filmpje gemaakt dat gemaakt is op ons bedrijf.

De kas wordt verwarmd door een ketel of met behulp van de WKK (Warmte Kracht Koppeling). 

In onze WKK van 2,04 megawatt wordt gas via een verbrandingsproces omgezet in warmte, elektriciteit en CO2. De warmte die op dat moment niet nodig is voor het verwarmen van de kas kan worden opgeslagen in de warmtebuffer. De warmte en CO2 zijn nodig voor de groei van het gewas. De elektriciteit wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hiermee kunnen we onze kostprijs drukken, gas is duur en door de verkoop van stroom verdienen wij een deel van deze kosten terug.

Het gebruik van een WKK is bovenal belangrijk voor de vermindering van het broeiseffect door een lagere emissie van de CO2.