Gebr. E. & W. Valstar B.V. 

      

           Gebr. E.  &  W.  Valstar B.V.  
Ons bedrijf is volledig geautomatiseerd op het gebied van water en voeding geven, temperatuur en andere teelttechnische zaken.  Oogsten van de paprika’s gebeurd handmatig. 

Onze Priva klimaat computer is het hart van het bedrijf. Deze machine zorg er dag én nacht voor dat de plant op de juiste tijd de benodigde hoeveelheid voeding krijgt, dat de temperatuur in de kas perfect is, dat op het juiste moment de juiste hoeveelheid CO2 wordt gedoseerd.

Als er problemen zijn in het systeem krijgen we direct een storingsmelding. Door de moderne communicatie middelen kunnen we overal vandaan deze tuinbouwcomputer corrigeren en aansturen. De klimaatcomputer die we ook wel de Unit noemen is een van de eerste apparaten welke we bij een evt. stroomstoring draaiend moeten zien te krijgen. Een aantal uren geen water geven aan de planten op een warme zomerdag kan een grote schade veroorzaken aan de planten. Om die reden hebben we een noodaggregaat staan dat in geval van nood de noodzakelijke apparatuur kan laten draaien.

Als moderne ondernemers doen we er alles aan om ons product zo goed mogelijk te verzorgen, daarbij altijd rekening houdend met milieu en de samenleving. We proberen de plant middels de temperatuur, luchtvochtigheid, het CO2 gehalte, lichtintensiteit, voedingsstoffen zodanig te voeden dat er een product ontstaat van hoogwaardige kwaliteit.


De plant:

De paprika is een vrucht. Er zijn vele verschillende kleurvariaties op de markt. Rood, geel, oranje en groen zijn de bekendste kleuren, maar er bestaat ook wit, paars, lila, mintkleurig en bruin. Populair is het zogenaamde stoplicht, dat bestaat uit een 3 verpakte paprika’s in de kleuren, rood, geel en groen.


De paprika wordt altijd eerst groen. Tijdens het rijpen verandert de kleur naar rood, geel of oranje. Een rode of oranje paprika is dus ook altijd eerst groen geweest. De smaak van de paprika verandert ook in de periode van verkleuring, de rijpe gekleurde paprika’s zijn zoet terwijl de groene paprika meer bittere smaak heeft.  Maar het oog wil ook wat, niets zo mooi als een gericht met verschillende kleuren paprika’s!

Paprika’s zijn lekker, makkelijk te verwerken en supergezond. Ze bevatten veel vitamines en mineralen, vaak zelfs meer dan andere groenten en fruit. Zo bevat paprika het meeste vitamine C van alle veel gegeten groenten en fruit.

Al tientallen jaren maken wij gebruik van de diensten van Plantenkwekerij Klugt. Zij zijn gevestigd in Bleiswijk en de Lier. Daar wordt het paprikazaad gezaaid en en opgekweekt tot een plant. Zij zorgen ervoor dat wij in december een stabiele en stevige paprikaplant krijgen aangeleverd.

In 2014 zijn we overgaan naar het soort Overture. 

We telen de paprika’s op substraatmatten welke zijn geplaatst op zgn. hangende goten volgens traditioneel systeem. Deze goten hangen op de heuphoogte van onze werknemers. Dit scheelt veel buk- en zitwerk. De werknemers ervaren deze manier van werken dan ook als heel prettig.

Voeding en water:

De plant krijgt de benodigde voeding in vloeibare vorm middels zgn. druppelslangen en stekers die bij iedere plant in de substraatmat worden geplaatst. Wij maken al jaren gebruik van vloeibare mest. 

Sinds de nieuwbouw maken we ook gebruik van een volautomatisch systeem. We hoeven er dan ook niet meer voor te zorgen dat de voedingsbakken vol zijn, dat gebeurt allemaal automatisch op basis van het door Iedere twee weken wordt door Eurofins een watermonster genomen. Dit wordt onderzocht, waarna we indien nodig een aangepast voedingsschema ontvangen. Op deze manier worden alle mogelijkheden benut om een zo perfect en gezond mogelijk product te telen. Door de juiste verhouding van voeding en teeltomstandigheden haal je het beste uit de plant naar boven.

Om er zeker van te zijn dat we geen virussen of bacterieën binnen ons bedrijf verspreiden, wordt het water ontsmet via een zgn. UV ontsmetter. Drainwater dat vanuit de mat weer in de teeltgoot terecht komt, wordt opgevangen en volledig hergebruikt. Om er zeker van te zijn dat het water wat weer wordt gedruppeld in de substraatmat schoon is, wordt dit water door de UV ontsmetter gevoerd.

Daarnaast maken we gebruik van een osmose apparaat.  Omgekeerde osmose is een methode om natrium- en chloorarm water te produceren. Door middel van speciale membranen wordt water met een zeer lage electrische geleidbaarheids (EC-)waarde, dat tevens vrij is van zware metalen, bacteriën, schimmels en virussen, geproduceerd.


Biologische bestrijding:

Biologische bestrijding is bestrijding ter voorkoming van insectenplagen met behulp van natuurlijke vijanden van deze insecten. Deze wijze van bestrijding is vaak beter, goedkoper en milieuvriendelijker dan toepassing van insecticiden.

We doen er alles aan om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Biologische bestrijding is voor ons van groot belang.

Dit betekent dat we in een continue proces bezig zijn met het zoeken naar veranderingen in de kas. We vragen onze medewerkers ook om zeer alert te zijn in het zien van veranderingen. Wanneer zij iets waarnemen zullen zij dit direct melden. Aan de hand van het pad nummer dat zij ons melden, kunnen wij een direct controle uitvoeren.

Het bestrijden van ziekten en plagen proberen we altijd te doen door de inzet van natuurlijke vijanden, de zgn. biologische bestrijdingsmiddelen.  We proberen zo min mogelijk gebruik te maken van chemische middelen. Wij bestellen onze biologische bestrijdingsmiddelen altijd bij Biobest.

Gelukkig lukt het ons steeds beter om dit te kunnen realiseren. Wij vinden het een maatschappelijke verantwoording die een ondernemer heeft om zorg te dragen voor de toekomst van onze wereld.